Gömlek Yaka Çeşitleri

Yüz Şekline Göre Gömlek Yaka Çeşitleri Seçimi

Erkek modası denilince akla gelen ilk giysi gömlektir. İş hayatında, davetlerde ve günlük yaşamda erkeklerin çokça tercih ettiği gömleklerde birçok yaka çeşidi bulunmaktadır.

Gömlek, erkekler tarafından genelde ceket ya da süveter gibi parçalarla giyildiğinden, erkek gömleğinin en belirgin görsel unsuru yakasıdır. Yüzü belirgin bir şekilde çerçeveleyen ve göz alıcı bir izlenim yaratan bir gömleği yaka tipi tanımlar.

Bu yazıda erkek gömlek yaka çeşitleri tanıtılacaktır.

Kravatların erkeklerin resmi giyimin olmazsa olmazları listesinden yavaş yavaş kaybolmasıyla birlikte, yakalar, herhangi bir profesyonel etkinlik, özel davetler veya sosyal etkinlikler için erkek giyiminde yeni spot ışığı haline geldi.

Gömlek yakası, büyük fırfırlı orta çağ yakalarından günümüze kadar çok yol kat etti! Gömleğin kendisi, moda tarihi boyunca büyük bir evrim geçirdi. Ayrıca gömlek yaka çeşitleri geçmişte sosyo-kültürel açıdan sosyal statü, ekonomik sınıf ve mesleğin niteliğinin gösterilmesinde etkin olmuştur.

Erkek giyim endüstrisinde stil kuralları hakkında konuşmayı seven pek çok kişi olsa da bir kişinin ne giymesi gerektiği veya ne giymemesi gerektiği konusunda o kadar katı kurallar içinde olma eğiliminde değiliz. Bir noktada yaka stilleri bir tercih meselesidir ve size aradığınız görünümü verecek olan yakayı seçmelisiniz

Bununla birlikte, yüz şeklinizi yaka tipi ile dengeleme konusunda aşağıda bahsedilen temel kurallar, yüz şekliniz ve kişiliğiniz için doğru gömlek yakasını seçmenize yardımcı olacaktır.

Gömleğinizin yakası yüzünüzün şekline ve çerçevesine uygun olmalıdır. Uzun ve ince bir yüze yakışan yaka tipi yuvarlak bir yüz için uygun olmayabilir. Benzer şekilde, köşeli yüzü tamamlayan gömlek yaka çeşitleri, oval yüze uygun olandan farklı olacaktır.

Genel olarak yüzü uzun ve dar bir erkek, geniş yaka modeli; yüzü yuvarlak tipte olan erkekler ise uzun yakalı gömlekler tercih etmelidir.

Yüz şeklinizi analiz etmekte sorun yaşıyorsanız bir aile üyenizden veya arkadaşınızdan yardım alabilirsiniz. Veya Emnanayou erkek giyim moda uzmanlarımızdan tavsiye alabilirsiniz.

Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi, eğer çok yuvarlak bir yüze sahipseniz ve Cutaway yaka seviyorsanız, Cutaway Yaka giymekten çekinmeyin; kıyafetlerinizi sevdiğiniz ve güvendiğinizde her zaman en güzel şekilde görünürsünüz.

Erkek gömlek yakasının tarzını belirleyen ve dolayısı ile gömlek yaka çeşitlerini oluşturan 4 temel ölçü vardır.


Gömlek Yakası Temel Ölçüler

Bunlar sırasıyla

  • Yaka açıklığı
  • Yaka ucu uzunluğu
  • Ön kuşak yüksekliği
  • Arka kuşak yüksekliği

İş ve ofis ortamı için daha muhafazakâr bir stille başlayabilirsiniz ancak yüz şekliniz ve kişisel zevkiniz için ideal yakayı bulmak için gömlek yaka çeşitlerini bilmelisiniz ve denemeler yapmalısınız.

Muhafazakâr davranmak ve dikkat çekmek istemiyorsanız Emnanayou Klasik yakaları seçebilirsiniz. Gösterişli, agresif ve kendinden emin bir görünüm elde etmek için Emnanayou Cutaway yakaları tercih edebilirsiniz.

Kararsız kaldıysanız veya yakanızla ilgili güçlü hisleriniz yoksa ve sadece “normal”, “güvenli”, “modern” bir görünüm kazanmak istiyorsanız, Emnanayou Geniş yakaları tercih edebilirsiniz. Emnanayou Geniş yakalar harika bir seçimdir. Özellikle büyük veya küçük bir yaka değildir ve güzel, giyilebilir oranlara sahiptirler.

Emnanayou Geniş yakalar, Emnanayou Klasik yakalara göre biraz daha “cool” bir görünüm verir. Ancak hiçbir şekilde agresif bir görünüm tarz oluşturmaz. Emnanayou Geniş yaka bir kravatla şık olur ve ayrıca genellikle bir blazer ile kravatsız olarak da kullanılabilir, bu da onu çok yönlü bir iş ortamları yakası yapar.

Hafta sonu veya tatil için gömlek seçiyorsanız, Emnanayou düğmeli yakaları tercih edebilirsiniz. Düğmeli Yakalar, kravatsız bir blazer ceket veya süveterin altında çok hoş durur. Ekose gömlek üzerinde ise harika görünen daha sportif bir hava verir.



Emnanayou Gömlek Yaka Çeşitleri

KLASİK (DÜZ) YAKA

Tüm gömlek yaka türleri arasında Klasik Yaka, en yaygın kullanıma sahip olduğu için muhtemelen en aşina olduğunuz yakadır. 50-70 derece arasında değişen bir yaka açısı ile, Klasik Yaka, kravatlı veya kravatsız kullanılabilir.

Klasik Yaka, geniş veya yuvarlak yüze sahip erkeklere önerilir, çoğu yüz şekli ve boyutu için bu yaka tipi idealdir.

Klasik yaka, yaka açıklığı az olduğu için, kravatınızın düğümü dışında herhangi bir kısmını göstermez.

GENİŞ YAKA

Adından da anlaşılacağı gibi bu yaka türü daha geniş bir yaka açıklığına sahiptir. Tipik olarak, yaka açıklığı 70 ile 140 derece arasında değişir.

Geniş Yaka, yün ve örme gibi kalın kravatları da giymenize olanak sağlar.

Bu tür bir yaka, özellikle ince veya uzun yüz hatları olan erkekler için en uygun olanıdır. Yakanın genişletme etkisi yüzün görünümünü eşitlemeye yardımcı olur.

CUTAWAY YAKA

Cutaway Yaka, Geniş Yaka’ya göre daha geniş bir yayılıma sahiptir. Yaka açıklığı 150-170 dereceleri bulur. İddialı bir yaka türüdür. Kravat bu yaka tarzında çok görünür olduğundan daha dolgun kravatla giyildiğinde gömlek üstünüzde çok şık duracaktır. Cutaway Yaka ya sahip gömlekler blazer ceket ile kravatsız da giyilebilir. Hem rahat hem de trendy bir görünüm verir.

BUTTON DOWN (DÜĞMELİ) YAKA

1800’lü yıllarda İngiltere’de polo oyuncularının oynarken yakalarını sabit tutmasına yardımcı olması için tasarlanmıştır. Yaka uçlarında bulunan küçük iliklere düğmelenen yakalara düğmeli yaka denir. Düğmeli yakalı gömlekler genelde, Casual dediğimiz spor bir şıklık arayan kişilerin tercih edebileceği tip gömleklerde kullanılır. Yaka ucu yüksekliği uzun olan tipleri kravat ile de kullanılmaktadır.

GİZLİ BUTTON DOWN (DÜĞMELİ) YAKA

Düğmeli Gömlek yakasıyla aynı fonksyondadır. Fakat düğmeleme yakanın alt kısmından yapılır, böylece karşıdan bakıldığında yakada düğme görünmez. Bu yakayı kravatla rahatlıkla kullanabilirsiniz.

BUTTON DOWN (DÜĞMELİ) KÜÇÜK YAKA

Yaka uçlarında bulunan küçük iliklere düğmelenen yakalara düğmeli yaka denir. Düğmeli yakalı gömlekler genelde, Casual dediğimiz spor bir şıklık arayan kişilerin tercih edebileceği tip gömleklerde kullanılır. Şık ve rahat bir giyim arzu edenler, yaka ucu kısa olan düğmeli yakalar tercih edebilir.

ATA YAKA

Ata Yaka, özel davetlerde resmi elbiseler içinde giyilen gömleklerde görülür. Ata Yakaya sahip gömlekler smokin veya frak ile giyilir ve bir papyon ile tamamlanır.

HAKİM YAKA

Yakasız ya da sıfır yaka adıyla da bilinen Hakim Yaka gömlek modelleri dik bir duruş sergiler. Hakim Yakalar yakalarda kravat, papyon takılmaz. Rahatlık ve şıklık aynı anda ön plandadır. Bu sebeple daha çok keten gömleklerde kullanılmaktadır.